תודה מיוחדת ליעל לבנון ולנתליה גוטקובסקי על הסיוע בקידום השביל ופיתוחו
שביל חיפה - הגנום של העיר
הרעיון לשביל חיפה צץ בסוף שנת 2010, והבשיל מכמה טעמים שחברו להם יחדיו. בכל הנוגע לחיפה, היתה זו העמקת ההיכרות עם העיר שהובילה למספר תובנות. הטופוגרפיה ההררית של חיפה תורמת לצביונה הגיאוגרפי הייחודי אך גם מבתרת אותה לשכונות ותתי אזורים. זהו גם ביתור מנטלי, המשפיע על תושבי העיר והמבקרים בה. ישנה תחושה כי רבים ובכלל זה תושבי העיר אינם מכירים פינות מופלאות ברחבי העיר, ושחיפה בכלל אינה ממצה את הפוטנציאל התיירותי שלה.
בהיבטי סגנונות חווית העיר, יכלו החפצים לשוטט בחיפה למצוא עד היום שפע של מידע על מסלולים ואתרים. ואולם, טיולים ממוקדים שכאלה אינם מספקים את אחת החוויות הייחודיות לעיר, והיא המארג המופלא של תצורות הנוף הפיזי והאנושי, והאופן שבו הם שלובים זה בזה.
בד בבד נרשמה ההצלחה הגדולה של "שביל ישראל". יש משהו בשביל ארוך, רצוף, המאפשר לחוות את השינוי ההדרגתי בנוף ולחוש תחושת סיפוק עזה מהשלמת טרק של ממש, בבחינת "גדול השלם מסך חלקיו". זאת ועוד, מטיילים רבים הולכים כיום בשביל ישראל מקטעים-מקטעים, כך שגם ללא החוויה הרצופה, השביל נותן מסגרת לחווית הטיול לאורכה של ישראל.
היות שחיפה עשירה כל כך בתצורות נוף פיזיות ואנושיות, והעיר, הכפר, והטבע הפראי משמשים בה כמעט בערבוביה, מתבקש לממש את מודל השביל הארוך על העיר. חקירת המפות והסיורים בשטח העלו, שאפשר להגיע למסלול משמעותי של עשרות קילומטרים.
ל"טרק" ארוך בסביבה אורבנית אין תקדימים משמעותיים. רבות הערים בעולם המציעות טיולים רגליים, אך אין ערים המציעות מסלול אחד מקיף המאפשר חוויה כזו. למעשה, אין ערים רבות בעולם שמציעות שילוב של תנאים טופוגרפיים כה מגוונים יחד עם עושר היסטורי, תרבותי ואנושי כמו שמציעה חיפה. אם צריך היה לחשוב על ערים נוספות למימוש המודל, הרי שירושלים מתאימה לכך בהחלט ...
המעוניינים לגמוע 70 קילומטר של הליכה עירונית יבקשו ללון בדרך. בטרקים בשטח פתוח עושים זאת בבקתות, חניוני לילה או מלונות קטנים בכפרים. בחיפה זוהי הזדמנות לתושבי העיר לפתח מקור הכנסה, ובד בבד לספק חווית אירוח אותנטית למבקרים על ידי הצעת חדרים, דירות ואוכל ביתי.
כבר כיום חיפאים לא מעטים מציעים שירותים שכאלה בתשלום או בחינם באמצעות אתרים כגון
airbnb ו-Couch Surfing.
השביל עשוי להיות מחולל עירוני לעיר חיפה, ולהעניק חזרה לא רק למבקרים אלא גם לתושבי העיר. כרגע השביל אינו כולל את החלקים המזרחיים של העיר - פארק הקישון, מעגן הדיג והשכונה הגדולה קרית חיים הנושקת לחוף. אזורים אלה מנותקים כיום משמעותית מחיפה גופא על ידי שטחים נרחבים של אזורי תעשייה וכבישים מהירים. השביל במתכונתו זו הוא בבחינת מסר לרשויות לפעול לתכנון "מרחב התפר" הזה, על מנת שיהיה ידידותי להולכי רגל ואופניים, ימזג את כל חלקי חיפה, ויספק לעיר מרחב מחייה חיוני.
מצגת שביל חיפה - הוקרנה לראשונה בכנס חיפה לתיירות
במצגת תוואי הטרק העירוני, תצלומים לאורכו, והשביל כפלטפורמה - מגוון הדרכים בהן יכול השביל לתרום לעיר, מלבד נושא התיירות גרידא.
כתבה מפורטת על השביל בכנס התיירות
תמצאו כאן
.
סטודנטים מעצבים אלמנטים לאורך שביל חיפה
סטודנטים בקורס "אמנות ניסויית" בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון עיצבו אלמנטים לשירות המבקרים בשביל ותושבי האזור.
בסרטון הבא תוכלו לצפות בתוצרים.