אורך: 3 ק"מ
מקטע 3: הדר עליון ורמת הדר - שיק חיפאי ומודרניזם הררי בשיאו
רום: 102 מטר
נקודת התחלה: רחוב מסדה פינת מדרגות עמק הזיתים
רום: 235 מטר
נקודת סיום: רחוב ליאון בלום פינת האסיף
בלי להרגיש טיפסנו מעלה והגענו לחלק העליון של שכונת הדר הכרמל. רחוב מסדה הנעים הוא היום מה שרחוב נורדאו היה פעם – מקום לראות ולהראות, אך בקנה מידה הדרי, משמע – צנוע למדי, כמעט ליודעי חן בלבד. בתי קפה מסקרנים וחנויות מיוחדות פזורות לאורך הרחוב, בו כולם מתקבלים כשווים. לא אחת מתקיימות כאן מסיבות רחוב תוססות ביוזמת דיירים השכונה – הרחובות מסדה והילל המקביל אליו ממעל מושכים אוכלוסית סטודנטים וצעירים. אתם מוזמנים להמשיך לשוטט לאורך הרחוב. תחנת כרמלית תשרת אתכם אם תרצו להמשיך לאזורים אחרים.
מקטע זה מתחיל ברחוב מסדה ליד בית מספר 6. כשמדרגות עמק הזיתים מאחוריכם, פנו ימינה ברחוב מסדה והמשיכו לארכו במגמה צפון-מערבה. לאחר שתהנו מצפונותיו, פנו שמאלה לתוך מדרגות שמואל, שבקטע הקרוב הן בעצם שביל רחב סלול (הפניה היא בין הבתים 21 ו-23 במסדה).
אנו מתחילים לגלות אט אט את אחד המאפיינים המעניינים של הבינוי העירוני על המדרון המזרחי של הכרמל החיפאי – המדרגות. בעוד שרוב רחובות הדר מתיישרים עם קוי הגובה, כדי להימנע משיפועים מיותרים, המעבר מרחוב לרחוב מקביל מחייב התגברות על שיפוע ניכר. לא משהו מבחינת נגישות, אבל המדרגות הללו מייצרות קסם מיוחד בנוף החיפאי בכלל ובהדר בפרט. הציצו לחצרות הבתים כשאתם מטפסים במדרגות שמואל. נחצה את רחוב הילל, נמשיך מעלה ונגיע לרחוב ארלוזורוב. נפנה שמאלה ומיד נגיע לכיכר קטנה. נחצה את הכביש ונתפוס כיוון מעלה לרחוב בר גיורא.
זהו אחד הרחובות הקסומים בהדר. הבניה בסגנון הבינלאומי, המאפיינת את כל שכונת הדר, מגישה לנו כאן דוגמאות יוצאות דופן. שיאן במספר 21, בית הזכוכית – מבנה מ-1940 שתוכנן על ידי האדריכל תאודור מנקס, וזכה לשמו בזכות קירות לבני הזכוכית החוצצים ביו הדירות למסדרונות הפתוחים.
המשיכו במעלה רחוב בר גיורא. בין בתים מספר 29 ו-31 פנו שמאלה ורדו במדרגות עצמון עד שתגיעו לשביל בין הבתים – זהו חלקו העליון של רחוב כנרת. פנו ימינה. מכאן, תוכלו לקבל זווית מבט לא שגרתית אל בתי הסגנון הבינלאומי של השכונה, כמו גם לאופי המיוחד של חצרות הבתים על המדרון. המשיכו ברחוב כנרת המתרחב. בטרם תגיעו לרחוב הפועל (לפני הבית הפינתי המתנשא מעל פינת כנרת-הפועל), קחו נשימה ועלו ימינה במדרגות הקנאים, שיובילו אתכם לרחוב בר גיורא. בקצה העליון של המדרגות פנו ימינה בבר גיורא ומעט בהמשך פנו שמאלה לרחוב רש"י. רחוב רש"י מתעקל בחדות והופך לרחוב רמב"ן כשהוא חוצה את אחד הוואדיות הקטנים המנקזים את רכס הכרמל. אחרי בית מספר 6 (מול 3א) פנו ימינה וטפסו במדרגות לרחוב בעל שם טוב, שם פנו שמאלה. הנוף למפרץ הולך ומשתפר... אנחנו ממשיכים לדלג בין רחובות כדי לצבור גובה – המשיכו עד אחרי בעל שם טוב מספר 18 (מול מספר 13) ופנו ימינה במדרגות לוצאטו שתיקחנה אתכם לרחוב חנה סנש (ניתן לעלות מבעל שם טוב לחנה סנש גם דרך השביל הסלול העובר דרך הגן שנמצא בהמשך הרחוב). פנו שמאלה והמשיכו במגמת עליה. אנו נמצאים עתה בשכונת רמת הדר. חצו את רחוב חנה סנש והמשיכו מעלה. אחרי הבניין בחנה סנש מספר 22 מסתעף שביל העולה לשטח פתוח עטור צמחיית בר. המשיכו איתו, בדרככם לנקודת נוף משובחת על מפרץ חיפה והגליל. אתם נמצאים בראשה של אחת השלוחות של הכרמל. מומלץ לשוטט כאן וליהנות מעושר הצמחייה האופיינית לחורש הים תיכוני הכרמלי. תוכלו למצוא כאן בין השאר מספר עצי קטלב, המופע הצפוני ביותר בכרמל של עץ זה. המשיכו עם השביל המתחיל לזגזג מטה, חלקו במדרגות, בואכה רחוב ליאון בלום. מולכם בניינים מאסיביים במיוחד, אבל אל בהלה – אלו ניסיונות ישראליים לממש את החזון המודרניסטי של אדריכלים כגון לה-קורבוזיה, אשר פיתחו את תפישות "מכונת המגורים" – קומפלקסים של דירות במבנה גדול המציע מגוון שירותים לדיירים. הגרסה הישראלית שלפניכם תוכננה על ידי האדריכלים מוניו גיתאי-ויינרויב ואל מנספלד בסוף שנות החמישים.
כמו כן, מבנים אלה הם דוגמה מייצגת לבניה בשיפועי הכרמל החיפאי – מפלס הרחוב נמצא בערך באמצע גובה הבניין, והגישה אליו נעשית באמצעות גשר. בבניינים אלה יש אמנם מעלית, אך בעבר בנו כך בניינים בני 7 קומות ויותר ללא מעלית – מקומת הגשר עולים או יורדים 3 קומות "בלבד".
פנו ימינה במעלה רחוב לאון בלום וחצו את הכביש במעבר החציה לצדו השני הסמוך לבניינים הגדולים. המשיכו עד לצומת המרומזר של רחוב קיש ורחוב האסיף, שם מסתיים מקטע זה.
בטרם תכריזו על סיום המקטע, נשארו כאן צימוקיים מעניינים. בצומת המרומזר חצו את רחוב האסיף ואז את רחוב קיש. מולכם בקיש מספר 33 מבנה אבן שידע ימים יפים יותר: הוא החל דרכו בשנות ה-50' כמלון, הפך לאולם אירועים ולבסוף ננטש. הקיפו את המבנה מימן על המדרכה במורד שדרות וינגייט ותגיעו לגן קטן ובו
אנדרטה מיוחדת לזכר ימאי צי הסוחר אשר ניספו בים ומקום קבורתם לא נודע.
בגן נעשה שימוש באבני בזלת, הנדירות בנוף החיפאי.
כדי להמשיך למקטע 4 חזרו חזרה לצומת המרומזר האסיף פינת קיש.