אורך: 2.5 ק"מ
מקטע 9: אוניברסיטת חיפה – תרבות ואקדמיה במרומי הכרמל
רום: 440 מטר
נקודת התחלה: שדרות אבא חושי, צומת הכניסה הצפונית לאוניברסיטה
רום: 440 מטר
נקודת סיום: שדרות אבא חושי, צומת הכניסה הצפונית לאוניברסיטה
אבא חושי, ראש העיריה המיתולוגי של חיפה, פעל בנחישות להקמת אוניברסיטה בעיר. לתכנון הקמפוס הוזמן האדריכל הברזילאי הנודע אוסקר נימאייר, אשר תכנן גם את קרית ממשלת ברזיל בעיר ברזיליה. נימאייר העניק צביון מודרניסטי ברור למבנים שתכנן בחיפה, המזכירים מאוד את הקריה בברזיליה, בכלל זה מבנה גדול ושטוח שצמוד אליו מגדל. "מגדל אשכול" היה הראשון שדקר את קו הרכס הכרמלי וזכה בשל כך לביקורת רבה, אבל הפך לסימן ההיכר של האוניברסיטה. האוניברסיטה הוקמה בשנת 1963, ומציבה כנושאי הדגל שלה את החבירה בין מצוינות אקדמית לאחריות חברתית ואת שירותה לקהילה.
המקטע מתחיל בשדרות אבא חושי בצומת המוביל לשער הכניסה הצפוני לאוניברסיטה. עלו לכיוון השער. כאן תוכלו לבחור באחת משתי אפשרויות: טיול מעגלי היקפי (המופיע במפת השביל) וטיול העובר דרך המבנים.
לטיול מעגלי היקפי פנו שמאלה מיד אחרי שער הכניסה לכיוון הכביש הנופי. התעקלו עמו ימינה והמשיכו לאורכו, במקביל לקו הרכס. נופי העמקים והגליל יתגלו לשמאלכם. בקצה הכביש כניסה למתחם בית הסטודנט הבנוי כזיז בולט מן ההר המיוער, שעל גגו מרפסת תצפית מרהיבה. הכניסה למרפסת אפשרית בשעות הפעילות של האוניברסיטה. מקצה הכביש הנופי נפנה ימינה ונעלה עד לכיכר בה נפנה ימינה. אנו נמצאים עתה ב"רחוב" הראשי של הקמפוס, איתו נחזור לכיוון השער הראשי. מעט לפני מגדל אשכול אפשר לעלות ברמפה לגג המבנה המרכזי לתצפית נוספת. מהשער הראשי נשוב לשדרות אבא חושי להמשך הטיול בשביל חיפה.
לטיול דרך המבנים המשיכו ישר בשער הראשי הצפוני וכנסו למבנה הראשי. שימו פעמיכם לכיוון המעליות - אנו מתחילים בתצפית ממגדל אשכול. נמריא במעלית לקומה 29 וממנה עוד קומה במדרגות לקומת המצפור. זוהי נקודת התצפית הטובה ביותר בחיפה ואחת היפות בצפון הארץ בכלל. אנו נמצאים 570 מטר מעל פני הים – 470 מטר גובהו של הר טללים עליו בנויה האוניברסיטה, ועוד 100 מטר של המגדל. מיקומנו במרכז הרכס על ציר פרשת המים מאפשר לראשונה לקבל תמונה ברורה של הטופוגרפיה החיפאית. כשמביטים צפון-מערבה לעבר העיר חיפה מבחינים בבירור בשני צדי קו הרכס. נסו לשרטט לעצמכם את המסלול שעברתם עד כה בשביל חיפה...
מבט דרום-מזרחה מגלה לפנינו את פארק הכרמל רחב הידיים. האנטנה שמולנו, המשמשת לשידורי רדיו וטלוויזיה, שוכנת על גבעה בגובה 525 מטר. הנקודה הגבוהה ביותר בכרמל שוכנת עוד כמה קילומטרים דרום-מזרחה, בכניסה לישוב עוספיה, בגובה 546 מטר ומכונה "רום כרמל".
נרד לקומת הכניסה, וניכנס למוזיאון הכט. את השם הכט אולי שמעתם בהקשר לאתרים שונים בעיר. ד"ר ראובן הכט ייסד את ממגורות דגון בעיר, אותן ראיתם לצד נקודת ההתחלה של השביל. הוא היה גם ממייסדי האוניברסיטה והמוזיאון הוא פרי תרומתו. המוזיאון הוא בעיקרו מוזיאון לארכיאולוגיה ויש בו גם תצוגה נאה הקשורה ליורדי הים הפניקים. במקום גם אודיטוריום ובו עוגב גדול המוסיף לאולם ארשת מיוחדת.
למוזיאון נספחת תצוגה של ספינה עתיקה, שתוארכה למאה החמישית לפני הספירה ונמצאה בחוף מעגן מיכאל בשנות השמונים.
ליד המוזיאון נמצאת ספרית האוניברסיטה, שזכתה לאחרונה למתיחת פנים משמעותית. באוניברסיטת חיפה ספריה אחת בלבד המשרתת את כל הפקולטות, ונחשבת לאחת הספריות המשובחות בישראל. הספריה עברה לאחרונה מתיחת פנים והביקור בה הוא חוויה של ממש, מהנוף הנשקף מהחלונות בצד מזרח ועד לאגף החדש בעל החצר הפנימית.
אנו נמצאים עתה בלב הבנין הראשי, הראשון שנבנה באוניברסיטה. חפשו גם את ציורי הקיר – "ישראל – החלום ושברו" של אברהם אופק ו"אליהו ונביאי הבעל" של אריך בראואר.
נצא מהבניין הראשי מצידו הדרומי אל חצר נאה המשקיפה אל הגליל.
מכאן תוכלו לפנות ימינה ולהגיע לכיכר שתובילכם ל"רחוב" הראשי של הקמפוס ומשם חזרה לשער הראשי הצפוני, או להמשיך לשוטט הלאה במבנים השונים של הקמפוס - מומלץ להמשיך לבניין רבין וממנו להמשיך ולעבור ב"בנייני המדרגה", כדאי לצאת לתצפית ממרפסת בית הסטודנט, וליהנות מהמרפסות עם נופי היער והים בבניין חינוך ומדעים. אווירה נעימה ונוף מוצלח תמצאו גם בצד השני של הרכס, בבניין המשכן לאמנויות.
אם זמנכם בידכם, מומלץ לצאת ולשוטט בפארק הכרמל. היציאה הנוחה לשם כך היא משער הכניסה הדרומי.
כדי להמשיך במסלול שביל חיפה, צאו מהשער הצפוני אל צומת הכניסה לאוניברסיטה בשדרות אבא חושי.