אורך: 4.3 ק"מ
מקטע 19: גנים ונוף בצפון מזרח הכרמל החיפאי
רום: 140 מטר
נקודת התחלה: דרך סטלה מאריס, תחנת הרכבל העליונה
רום: 265 מטר
נקודת סיום: רחוב יפה נוף, תצפית הגנים הבהאים
במקטע זה נטייל בחלק הצפוני מזרחי של רכס הכרמל ונהנה בעיקר מתצפיות נוף וגנים מיוחדים.
המסלול מתחיל בנקודת התצפית של תחנת הרכבל העליונה. נתחיל בהליכה על המדרכה במורד דרך
סטלה מאריס. דרך סטלה מאריס היא אחת הדרכים הוותיקות שחיברו את הים עם הר הכרמל. במאה ה-19 שלטו בה הנזירים וגבו דמי מעבר מהעולים להר. למרגלותינו שכונת קרית אליעזר על מבניה הטוריים הטובלים בירוק. היא נוסדה בתחילת שנות החמישים כשכונת פועלים שעבדו בנמל.
בטרם תסתיים הירידה נפנה ימינה לרחוב הבישוף חג'אר. הרחוב נקרא על שם ראש העדה היוונית-קתולית בארץ בתחילת המאה ה-20. כאן מתחיל המסלול במגמת עליה אל הרכס. משני הצדדים בניה לגובה שמאתגרת את השיפועים המשמעותיים של ההר.
במעגל התנועה נמשיך מעלה לרחוב עבאס המסתעף ימינה. הרחוב נקרא על שם עבאס אפנדי, שלימים יקרא "עבד-אל-בהאא" - מפיץ הדת הבהאית בארץ ובנו של בהאא אוללה מייסד הדת.
אחרי כמאה מטרים נגיע לפיצול רחובות שבמרכזו גן משחקים. נמשיך לצד הימני של הפיצול, הישר מעלה, להמשך רחוב עבאס.
אחרי כמאה מטרים נגיע לפיצול נוסף בו נפנה שמאלה במגמת ירידה קלה לרחוב שלהוב ג'מיל.
מול בית מספר 9 נפנה ימינה במעלה מדרגות אל ע'זאלי. משמאלנו גדר מתכת. נפנה שמאלה כשאנו מקיפים אותה על שביל אספלט, ובהמשך ימינה מעלה בשביל המוביל לשדרות הציונות (השביל מתעקל שמאלה בטרם מתחבר לשדרות הציונות). דרך זו ממוקמת על תוואי "דרך ההר" מהמאה ה-19 וקישרה בין מתחם הכרמליתים לעיר העתיקה.
אנו נמצאים עתה קרוב לכניסה לאתר המזוהה ביותר עם חיפה - "מקדש הבאב" המזוהה על פי כיפתו המוזהבת. המקום מוקדש לסייד עלי מוחמד - "הבאב" - מבשר הדת הבהאית. המקדש תוכנן על ידי האדריכל הקנדי בהאי
ויליאם מקסוול בסגנון אקלקטי, ונבנה בין השנים 1949 ל-1953 מחומרים שהובאו ברובם מאיטליה. המקדש מוקף גן יפהפה, בו תוכלו לבקר עתה (תוכלו לבקר במקום גם במהלך ההליכה במקטע 20, החולף סמוך למקדש במורד שדרות הציונות).
מהנקודה בה התחברנו לשדרות הציונות נפנה ימינה במעלה שדרות הציונות. נפנה ימינה לרחוב שניים בנובמבר. מיד בצד שמאל נראה שער ברזל דרכו ניכנס לגן הפסלים – אחד הגנים הקסומים של העיר. בגן פסלי ברונזה נאים מעשה ידיה של הפסלת אורסולה מלבין, הממוקמים על רקע נוף נפלא לצפון הארץ. נשוטט במעלה השביל המתפתל דרך הגן ונצא מהשער המערבי המחבר אותנו לחלק עליון יותר של שדרות הציונות.
נמשיך מעלה ונחצה את שדרות הציונות במעבר החציה הקרוב. נמשיך מעלה ונפנה שמאלה לשדרות הנשיא על פי השילוט למרכז הכרמל ובפניה הראשונה שמאלה לרחוב יפה-נוף, אחד הרחובות היפים בעיר. הכינוי "יפה-נוף" מופיע בתהילים, מ"ח, 3, ויש כאלה המתגעגעים לשמו הקודם של הרחוב - פנורמה, שהונצח בשירו של חיים חפר. בזמן שאתם מחפשים את "החתיכה שאת הלב מרתיחה" שימו לב גם למבני המגורים הנאים ברחוב. הביטו ב"בית טננבוים" בפינת הנשיא ויפה-נוף הבנוי בסגנון הבינלאומי. הלאה במעלה הרחוב יפתיעו אתכם מבנים במגוון סגנונות, בהם סגנון ערבי במספר 16 וסגנון אקלקטי במספר 19.
נפנה ימינה לרחוב חורשה. נחצה את שדרות הנשיא הלאה להמשך רחוב חורשה. בבית מספר 6 נופתע לגלות חצר נאה בו שוכנת בצנעה כנסיה רוסית אורתודוכסית מסוף המאה ה-19. במעגל התנועה נפנה שמאלה לרחוב התשבי ומיד נגלה הפתעה נוספת – בית פרטי שקירותיו לוחות נחושת. בחיפה יש עוד כמה מבנים שכאלה, שהובאו על ידי יהודים מגרמניה שנאסר עליהם להוציא כסף אך לא מוצרים.
נמשיך ברחוב התשבי במגמה מזרחה ונפנה שמאלה לרחוב איריס. נגיע לשדרות הנשיא, נפנה בהן שמאלה ומיד נחצה אותן וניכנס לרחוב דפנה, אשר יביאנו חזרה לדרך יפה נוף.
נפנה ימינה במעלה הרחוב. עתה שוב נפתח הנוף צפונה, ולמרגלותינו המדרון המטופח של הגנים הבהאים. רחוב יפה נוף מספר 45 הוא נקודת המוצא לסיורים המודרכים בחלק העליון של הגנים הבהאים.
הדת הבהאית היא דת מונותאיסטית עצמאית, שעקרונותיה המנחים הם אחדות ושוויון בין כל הדתות, הלאומים, הגזעים ובני האדם. הכרמל מקודש לבהאים בעקבות חזונו של מייסד הדת בהא-אללה, ושוכנים בו המוסדות החשובים ביותר של הדת - בית הצדק העולמי, המרכז ליועצים בינלאומיים, המרכז ללימדי כתבי הקודש והארכיון הבינלאומי. הגנים הם התוספת המאוחרת ביותר למוסדות הבהאים בכרמל, ונחנכו בשנת 2001. הם משתרעים לאורך קילומטר במורד ההר, ורוחבם המרבי מגיע ל-400 מטר. שמונה-עשרה טראסות מגשרות על פני מרחק אנכי של 225 מטר, ו-100 גננים מטפלים בגנים מדי יום – עבודה לא טריוויאלית, במיוחד למכסחי הדשא... הקהל הרחב מסייר בגנים במגמת ירידה, ואולם עולי הרגל הבהאים עושים את הדרך בעליה, המסמלת את התרוממות הנפש בדרכה אל המקדש.
נמשיך במעלה רחוב יפה נוף אל נקודת התצפית המרהיבה אל הגנים. בשעות היום ניתן להיכנס ולבקר בטראסה העליונה של הגנים, אך גם כשהשערים סגורים נשקף מכאן נוף מרהיב, והיא נחשבת לנקודת התצפית ויפה והאהודה ביותר על המבקרים בחיפה.